خواص عمومی اسیدها و بازها
خواص عمومی اسیدها
مزه ی ترش دارند.
شامل هیدروژن هستند که می تواند با یک فلز جایگزین شود.
با برخی فلزات مانند آهن و روی ترکیب شده گاز هیدروژن میدهند.
با قلیاها (بازها) واکنش نموده و املاح را تشکیل میدهند.( با کربنات کلسیم مثلا به صورت سنگ مرمر به شدت واکنش دارند، به طوری که کف میکنند و گاز کربنیک آزاد مینمایند ( مثل واکنش سرکه با جوش شیرین)
دارای پی اچ پایینی هستند.(بین 0تا 7)
بازها را خنثی می کنند.
رنگ برخی از مواد(شناساگر) را تغییر می دهند (کاغذ تورنسل را سرخ رنگ میکنند)
انواع اسیدها
برخی از اسیدها شیمیایی و صنعتی هستند و نمی توان آن ها را لمس کرد یا بو کشیدو در آزمایشگاه از ابزارها و وسایل مخصوص استفاده می شود. بعضی از اسیدهای قوی معدنی عبارتند از
جوهرنمک (هیدروکلریک اسید)
جوهر گوگرد(سولفوریک اسید)
جوهر شوره(نیتریک اسید)
برخی از اسیدها توسط موجودات زنده ساخته می شوندکه به آن ها اسیدهای آلی می گویند. این اسیدها خوراکی هستند و در صورت تماس با دست آسیب زیادی وارد نمی کنند.به طور کلی تمام اسیدهای آلی اسیدی ضعیف هستند. مانند
استیک اسید(در سرکه)
سیتریک اسید(در آناناس و مرکبات)
فرمیک اسید(در غوره ی انگور)
لاکتیک اسید(در میوه های قرمز و شیر وماست ترش)
مالئیک اسید(در سیب سبز و غوره ی انگور)
خواص عمومی بازها
بازها مزه ی تند و تیز و تلخ می دهند.
شامل ترکیبی از اتم های اکسیژن و هیدروژن هستند که هیدروکسیل مینامند.
اسیدها را خنثی می کنند.
رنگ شناساگرها را تغییر می دهند.( کاغذ تورنسل را آبی رنگ میکنند)
با اسیدها واکنش می دهند و تولید نمک وگاز هیدروژن می کنند.
باز های معروف
مهم ترین بازها عبارتند از:
هیدروکسید سدیم (“قلیا)( NaOH)
هیدروکسید کلسیم (“آهک مرده)( Ca(OH)2)
هیدروکسید سدیم کاربردهای خانگی زیادی دارد و برای تمیز کردن لوله های ظرفشویی و فاضلاب به کار می رود.
هیچ وقت به محلول های قلیایی به طور مستقیم دست نزنید؛ زیرا چربی طبیعی پوست را حل می کند و به پوست آسیب می رساند. اگر مواد قلیایی به چشم شما برخورد کرد، با مقدار زیادی آب شستشو دهید.
شناساگرهای اسید و باز
موادی وجود دارد که قابلیت تغییر رنگ دربرخورد با محیطهای اسیدی و بازی دارند.برای مثال بروموتیمول بلو» «فنول فتالئین» و تورنسل و ... معمولا از این مواد کاغذ های تهیه میشود برای شناسایی اسید و بازها استفاده میشود.
کاغذ پی اچ(PH ) ، تورنسل یا لیتموس
لیتموس مادهای است که از گلسنگهای خاصی بدست میآید.لیتموس قابلیت این را دارد که در مقابل مواد اسیدی به رنگ قرمز و در مقابل مواد بازی به رنگ آبی در آید. در بستهبندی کاغذ لیتموس یک مقیاس رنگی وجود دارد که رنگ کاغذ در PHمورد نظر را نشان میدهد
برم تیمول آبی
یکی از شناساگرهای محیطی است. رنگ این ماده در محیط اسیدی زرد و در محیط بازی آبی است.
متیل نارنجی یا متیل اورنج
یکی از شناساگرهای محیطی است. رنگ این ماده در محیط اسیدی قرمز و در محیط بازی زرد است.
فنل فتالئین(Phenolphthalein)
فنل فتالین پودری ریزدانهٔ و سفیدرنگ است. بطور معمول بعنوان شناساگر یا معرفی برای اسید و بازها استفاده شده و PH آن از ۳ تا ۷ است. در محیط اسیدی بی رنگ و در محیط بازی قرمز ارغوانی است . فنل فتالین در آب نامحلول است و اغلب در آزمایش ها، آن را با الکل رقیق می کنند
شناساگر های خانگی
شما می توانید با استفاده از مواد معمولی که در هر خانه ای پیدا می شود وهمچنین عصاره ی میوه ویاگل وبرگ گیاهان، شناساگر خانگی درست کنید.در اینجا چند شناساگر خانگی را به شما معرفی می کنیم:
گل برگ گل سرخ:
اسید ها گلبرگ گل سرخ را به رنگ قرمز خیلی کم رنگ مایل به نارنجی و بازها آنها را بنفش می کنند
کلم بنفش
باز ها رنگ عصاره ی کلم بنفش را سبز میکنند و اسید ها رنگ آن را به صورتی مایل به قرمز برمیگردانند
گلبرگ های شمعدانی
گلبرگ های شمعدانی در محیط اسیدی نارنجی متمایل به قرمز هستند ودر محیط بازی آبی می شوند.
pH
پیاچ یا پ هاش (به انگلیسی: pH، مخفف potential of hydrogen) یک کمیت لگاریتمی که میزان اسیدی یا بازی بودن مواد را مشخص میکند.
تعریف و تاریخچه
بررسی غلظت یون هیدروژن در اواخر سده نوزدهم برای برخی از صاحبان صنایع شیمیایی اهمیت ویژهای پیدا کرد. به عنوان مثال غلظت یون هیدروژن در طول فرایند تخمیر و فعالیت مخمرها اثر میگذارد و لازم که غلظت یون هیدروژن دایماً مورد بررسی قرار گیرد. از طرفی چون غلظت یون هیدروژن معمولاً عددی بسیار کوچک است و کار کردن با آن دشوار است، نخستین بار سورِن سِنپی اچ را بنا کرد.
گستره پی اچ در دمای اتاق صفر تا چهارده است.0تا 7 اسیدی و 7 تا چهارده بازی و پی اچ برابر 7 خنثی است.